top of page

Летен камп по англиски јазик

„English on the go 2.0“

404432058_777377830775913_6282328595686750068_n.jpg

Втора година по ред, во нашето училиште се одржува летниот камп по англиски јазик ,,Еnglish on the go 2.0". Летниот камп е во организација на волонтерот од Мировниот Корпус во училиштето г-дин Августин Адаи и неговите соработници волонтери како и наставниците по англиски јазик.

Преку секојдневни забавни и едукативни активности, учениците имаат можност да го подобрат познавањето на јазикот, да стекнат нови знаења, да развиваат лидерски способности и да стекнат нови пријателства.

Две државни поетски награди. Диплома за најдобра творба на 45-ти ,,Детски лирски треперења" и Диплома за освоено 3 то место од ,,Сојуз на просветни работници" на Даниела Теова 8 одд. под менторство на наставничката Каролина Попова.

Државен натпревар по природни науки

На 15 Јуни 2024 година се одржа Државен натпревар по ПРИРОДНИ НАУКИ на Природно- математичкиот факултет во Скопје.

Нашите ученици ги постигнаа следниве резултати:

IV одделение:

1. Мартин Здравковски III награда.

Ментор: Анита Ѓошева .

V одделение:

1. Михаела Андреева II награда.

Ментор: Македонка Грков;

2. Софија Лазаровска II награда.

Ментор: Анита Коцевска;

3. Стефан Бабунски II награда

Ментор: Македонка Грков;

4. Искра Ивановска III награда.

Ментор: Методија Бузалковски;

5. Ева Левкова III награда

Ментор: Анита Коцевска.

Ликовен конкурс 

По повод патрониот празник на ООУ ,,Петре Поп Арсов", беше објавен ликовен конкурс на тема: ,,Традицијата- мост помеѓу минатото и сегашноста".

Ученикот Андреј Стојанов од II-1 одд. со својот цртеж, освои втора награда.

Посета на Собранието на Р. Македонија

Учениците од четврто одделение ја посетија државната институција Собрание, како дел од изучувањето на темата ,,Мојата држава", наставна содржина ,,Државни институции". Учениците имаа можност да ги видат најважните простории на Собранието, да се запознаат со дел од пратениците, начинот на гласање и изгласување на одреден Закон и сл.

Посетата беше реализирана на иницијатива и соработка со родител на наш ученик. Голема благодарност до родителот Зоран Јанкуловски од IV -5 одд. за организацијата и агендата за посетата на Собранието! Нека биде поттик за уште поголема соработка со родителите, чија поддршка е секогаш добредојдена и придонесува за поголеми и потрајни знаења кај децата!

Еко акција

Деветоодделенците од нашето училиште ООУ „Васил Главинов“ денеска беа дел од големата самоиницијативна еко акција за чистење во Градскиот парк и испратија порака до сите млади да се активираат, волонтираат, создавајќи услови за здрава животна средина.Оваа активност беше организирана од Младински центар Велес во соработка со Јуроп хаус Велес. 

Како најактивно училиште ООУ ,,Васил Главинов" во рамките на спортот кое е дел од Федерација на Училишен Спорт, за подобро организирање на спортските настани, добивме електронски семафор кој со задоволство ќе го користиме во спортските натпревари. Голема благодарност до претседателот на ФУСМ проф. Александар Туфекчиевски.

Државен натпревар по биологија

На 8.6.2024 г. се одржа државен натпревар по Биологија за VII, VIII и IX одделение организиран од Македонско биолошко друштво- Скопје.

Учениците ги постигнаа следните резултати:

IX одделение:

Костадин Клемов II награда;

Ева Анѓеловска II награда;

Кристијан Димовски III награда;

Андреј Бошковски III награда;

Димитар Кузманов III награда;

Михаил Перчинковски III награда.

VII одделение:

Ива Илиев III награда;

Емилија Босилкова пофалница;

Ментор: Персида Спасевска.

Мила Арсовска III награда, ментор Анита Коцевска.

Државно првенство - карате

На ден 5.6.2024 во организација на ,,Федерација на училишен спорт на Македонија" се одржа државно првенство - Карате во спортска сала Борис Трајковски - Скопје, каде што нашето училиште го претставуваа: Тодор Сутинов и Симона Неделчева, кои ги освоија следните награди и медали: Симона Неделчева V одделение, прво место на Државно првенство . Тодор Сутинов VI одделение, трето место на Државно првенство. Ментор : Милан Радевски. 

„Народната култура како трајна инспирација во моето творештво“

Браво за успехот на младите уметници! На 49 Државна изложба на тема „Народната култура како трајна инспирација во моето творештво“, две први места за најуспешни ликовни творби за Даниела Теова 8-4 одд. и Софија Илиевска 7-1 одд.- ментор Снежана Стефановска. Нивните дела беа меѓу најдобрите во конкуренција од пристигнати над 1000 детски ликовни творби од 57 основни училишта и 610 изложени творби. 

I learn by having fun

Учениците од IV-6 одд. под менторство на наставничката Мирјана Танчева, заедно со своите помали другарчиња од I-6 одд. под менторство на наставничката Емилија Несторова, активно се вклучени во мошне интересен eTwinning проект наречен I learn by having fun. Во рамките на проектот нашите ученици преку забавни едукативни игри ги развиваат своите моторни, когнитивни и социјални вештини но и се запознаваат со начинот на работа на нивни другарчиња од повеќе европски земји. Се дружиме,учиме и се забавуваме.

Соработката со родителите продолжува. Првачињата имаа можност да слушнат и видат правила на однесување во сообраќајот како пешаци. Благодарност до службените лица од СВР Велес. Се надеваме на понатамошна соработка.

„Танцувај со мене“

На ден 31.05.2024 во нашето училиште се одржа настан: ,,Танцувај со мене". Учество земаа сите ученици од четврто одделение и го играа Англискиот Валцер кој што го вежбаа на часот по ФЗО.

Честитки за сите учесници и за најдобрите:

1 место Никола Васиќ и Илина Бабуновска IV-5

2 место Дамјан Радевски и Илина Јовановска IV-4

3 место Михаил Тембелески и Викторија Пановска IV-1.

Организатори: Стручен актив на четврто одделение.

Одговорни наставници: Жарко Климкаров, Лазо Радевски и Петар Новачев.

Ментор: Милан Радевски

Во чест на светите браќа, сесловенските просветители Кирил (Константин Филозоф) и Методиј, учениците ја пишуваа глаголицата, првата словенска азбука. На часот по македонски јазик, со краснопис препишувавме стихотворба со краснопис. Им благодариме на светите браќа за писменоста што ни ја оставија во наследство. Ако тие пред 12 века ја создале првата словенска азбука, толку разбирлива, речиси ликовно- уметничка, денес најмалку што можеме да направиме, ние нивните следбеници е од своите ученици да бараме да пишуваат со краснопис! Нека ни е честит овој голем ден, празник на просветителството, писменоста и нашата преубава кирилица со која ,,Како зборуваме, така пишуваме и како пишуваме така читаме". Колку гласови, толку букви!

Државен натпревар по англиски јазик

Светлината векови што сјае

На државниот натпревар по англиски јазик одржан на 18.05.2024год. учествуваше и нашето училиште со две ученички кои ги постигнаа следните резултати:

Ивана Пановска - V-5 - втора награда, (ментор: Зорица Цветковска);

Андреа Ќимова - VII4 - трета награда, (ментор: Наталија Спасиќ).

Учиме за минатото, твориме во сегашноста, вложуваме во иднината. Твориме за светлината векови што сјае!

На распишаниот литературен конкурс под наслов ,,Светлината векови што сјае'', по повод патрониот празник на училиштето ,,Св. Кирил и Методиј", наши ученици зедоа учество и освоија бројни награди. Да ја следиме светлината, да твориме и да учиме за подобра иднина!

Категорија од II до V одделение:

Прва награда - Бојана Миланова, ментор Христина Арилон;

Прва награда- Јана Тодоровска, ментор Евица Кимова;

Втора награда - Елена Ѓорѓиевска, ментор Евица Кимова;

Трета награда - Марко Димовски, ментор Христина Арилон.

Категорија од VI до IX одделение:

Прва награда - Мартина Крстевска, ментор Каролина Попова;

Трета награда - Ива Илиев, ментор Трајанка Стумбова.

Категорија од VI до IX одделение - творба на англиски јазик:

Втора награда - Тамара Тодоровска, ментор Весна Димитриева.

Меѓународниот ден на пожарникарите

По повод Меѓународниот ден на пожарникарите, денес учениците од прво и второ одделение, ја посетија Противпожарната служба. При посетата учениците се запознаа со професијата пожарникар, нивната опрема и возила.

Бојадисување на оградата на училишниот двор

Еко генералка, бојадисување на оградата на училишниот двор. Иницијатива на УО и Совет на родители, реализација на членови на УО и Совет на родители, наставници, ученици. Убава и корисна работна акција, мотивација за стекнување работни навики, соработка, свесност за одржување на училиштето, другарување, шеги, пријатна работна атмосфера. Нека следат уште многу вакви работни иницијативи! Понекогаш не се потребни многу средства за да се направи нешто значајно! Доволно е да се сака!

ЕКО акцијата ,,Генералка викенд"

Петтоодделенците од нашето училиште денес беа реализатори на ЕКО акцијата ,,Генералка викенд".

Со нивните вредни раце во ЕКО активностите, сега нашиот училиштен двор повторно заблеска во полн сјај.

Ликовен конкурс на тема ,,Цвеќе”

На 13.05.2024 во Ликовниот салон свечено беа доделени наградите од ликовниот конкурс на тема,,Цвеќе”, во организација на Ротари Клуб Велес.

Наградени ученици:

Ана Јовановска II награда

Мери Соколова III награда

Анастасија Тодороска специјална награда

Сара Кимова благодарница

Мелани Давчева пофалница

Одговорен наставник Снежана Стефановска.​

Државен натпревар по математика

На ден 11.5.2024 година се одржа ДРЖАВЕН НАТПРЕВАР ПО МАТЕМАТИКА.

Претставници од нашето училиште беа ученичките:

1. Анастасија Саздова 6-5;

2. Ана Пренџова 6-5.

Со особена гордост можеме да се пофалиме за големиот успех на овие наши млади и талентирани ученички.

АНАСТАСИЈА САЗДОВА II НАГРАДА

АНА ПРЕНЏОВА II НАГРАДА.

Фото галерија

Во пресрет на Олимписките и Параолимписките игри во Париз 2024, каде ќе биде адекватно застапена родовата еднаквост, нашите врвни спортистки од Македонија се прикажани преку фото галерија каде се промовирани нивните достигнувања и посветеност истакнувајќе ги синоними за трите олимписки вредност: извонредност, почит и пријателство.

Учениците од VII и IX од нашето училиште беа дел од фото галерија.

Истата е во организација на Амбасадата на Франција и Францускиот институт, во соработка со Europe House- Велес.

ЕКО активности во изминатиов период

1. На 18.04.2024 година во Велес се одржа работилница на тема „Клима и климатските промени“, организирана од Википедија МКД во соработка со Здружението „Вила Зора“ од Велес, Локалната библиотека „Гоце Делчев“ и учениците од Еколошката секција од нашето училиште под менторство на наставничката Лили Арсова.

2. По повод 22 Април, Денот на планетата Земја, учениците од IV одделение со наставничките Виолета Гемишова и Марјана Самарџиева подготвија еко-изработки со материјали за реупотреба.

3. На 26.04.2024 година, по повод 22 Април Денот на планетата Земја, нашите ученици заеднички засадија млади садници во училишниот двор. Ја чуваме природата и ја разубавуваме околината. Земаа учество и нашите најмали другарчиња од I одделение, специјалните едукатори и рехабилитатори Тања Индова и Сања Ѓорѓиевска.

Целта на овие активности беше да се подигне свеста на учениците за зачувување на нашата планета и одржување на чиста животна средина.

Еко координатори: Македонка Грков и Милка Андонова.

„Ден на планетата Земја“

Учениците од петто одделение со работилници и заеднички активности го одбележаа 22 април- ,,Ден на планетата Земја".

Со овие активности тие испратија порака за подигнување на еколошката свест кај граѓаните и одговорно однесување кон животната средина.

Општински натпревар
„Млади библиотекари“

Денес во Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес, се организираше Општинскиот натпревар „Млади библиотекари 2024“, на кој учествуваа ученици од сите основни училишта од Општина Велес, Чашка и Градско.

Од нашето училиште учествуваа Изабела Димков и Талиа Павловска под менторство на наставничката Каролина Попова. 

Талиа Павловска го освои ВТОРОТО место.

Регионален натпревар по хемија

На регионалниот натпревар по хемија, одржан на 13.04.2024год. во просториите на СОУ „Гимназија Кочо Рацин“- Велес, ученици од нашето училиште ги освоија следниве награди:

IX одделение:

1. Кристијан Димовски– III награда;

2. Андреј Бошковски– III награда.

Ментор: Македонка Грков.

Регионален натпревар по македонски јазик

На Регионалниот натпревар по македонски јазик, одржан на ден 13.04.2024 во ООУ „Страшо Пинџур“- Неготино, земаа учество шест ученици од нашето училиште:

IX одд. Димитар Чоков- ментор Елена Гуновска;

VIII одд. Мила Најдовска и Мила Коцевска – ментор Трајанка Стумбова;

VII одд. Јована Андреева и Мила Арсовска – ментор Трајанка Стумбова;

VI одд. Горјан Лазевски – ментор Трајанка Стумбова.

Учениците Мила Коцевска, Јована Андреева, Мила Арсовска и Горјан Лазевски, под менторство на наставничката Трајанка Стумбова, освоија III место и се пласираа на државен натпревар.

Наградени ученици на Регионален натпревар по Природни науки

IV одделение

1. Мартин Здравковски- II награда. Ментор: Анита Ѓошева;

2. Љубчо Стојанов- III награда. Ментор: Биљана Димовска Стојкова;

3. Мила Јанкуловска- III награда. Ментор: Марјана Самарџиева;

4. Марио Михајлов- III награда. Ментор: Анита Ѓошева

5. Лилија Ќуринова- III награда. Ментор: Анита Ѓошева;

6. Сара Тодороска- III награда. Ментор: Марјана Самарџиева;

7. Стефан Стојанов- III награда. Ментор: Анита Ѓошева.

8. Мила Јованова- III награда. Ментор: Виолета Гемишова;

9. Баже Петкоски- III награда. Ментор: Анита Ѓошева;

10. Теодора Димовска- III награда. Ментор: Анита Ѓошева;

11. Анастасија Делчева- III награда. Ментор: Виолета Гемишова.

12. Давид Петрушевски- III награда; Ментор: Анита Ѓошева.

13. Мила Ристовска- III награда. Ментор: Виолета Гемишова;

14. Ива Димчевска- III награда. Ментор: Марјана Самарџиева;

15. Александар Илиев -III награда. Ментор: Виолета Гемишова;

16. Стефан Трајков- III награда. Ментор: Виолета Гемишова;

17. Кристијан Банѓиев -III награда. Ментор: Биљана Димовска Стојкова;

18. Марија Мачавеловски- III награда. Ментор: Марјана Самарџиева;

19. Ана Ѓорѓиева- Пофалница. Ментор: Виолета Гемишова;

20. Антонио Пановски- Пофалница. Ментор: Биљана Димовска Стојкова;

21. Манче Петровски- Пофалница. Ментор: Виолета Гемишова;

22. Николче Леов- Пофалница. Ментор:Виолета Гемишова;

23. Елена Иванова - Пофалница. Ментор: Марјана Самарџиева;

24. Кристијан Милојевиќ- Пофалница. Ментор: Биљана Димовска Стојкова;

25. Димитар Андреев - Учество. Ментор: Биљана Димовска Стојкова.

V одделение

1. Софија Лазаровска- II награда. Ментор: Анита Коцевска;

2. Стефан Бабунски- II награда. Ментор: Македонка Грков;

3. Ева Левкова- II награда. Ментор: Анита Коцевска;

4. Искра Ивановска- II награда. Ментор: Методија Бузалковски;

5. Михаела Андреева- II награда. Ментор: Македонка Грков;

6. Дариан Попанов- III награда. Ментор: Методија Бузалковски;

7. Михаела Јанковска- III награда. Ментор: Методија Бузалковски;

8. Драгана Илиевска- III награда. Ментор: Анита Коцевска;

9. Каја Тевчева- III награда. Ментор: Македонка Грков;

10. Ивана Пановска- III награда. Ментор: Методија Бузалковски;

11. Марија Арсовска- III награда. Ментор: Македонка Грков;

12. Лина Пановски- Пофалница. Ментор: Македонка Грков;

13. Петар Димов- Пофалница. Ментор: Анита Коцевска;

14. Христина Димовска- Пофалница. Ментор: Методија Бузалковски;

15. Стефан Пендевски- Пофалница. Ментор: Македонка Грков;

16. Леона Кочкарова- Пофалница. Ментор: Анита Коцевска;

17. Ристе Кочкаров- Пофалница. Ментор: Анита Коцевска;

18. Бојана Страхилова- Учество. Ментор: Анита Коцевска;

19. Памела Стојановска- Учество. Ментор: Методија Бузалковски;

20. Благојче Додов- Учество. Ментор: Методија Бузалковски;

VI одделение

1. Димитар Витев- III награда. Ментор: Катерина Најдов;

2. Лела Ѓурчинова- III награда. Ментор: Катерина Најдов;

3. Матеа Христова- III награда. Ментор: Катерина Најдов;

4. Калина Јовановска- III награда. Ментор: Катерина Најдов;

5. Горјан Лазевски- III награда. Ментор: Снежана Мартинова;

6. Даријан Каначковиќ- III награда. Ментор: Катерина Најдов;

7. Матеј Мирчевски- III награда. Ментор: Снежана Мартинова;

8. Андреј Крстевски- III награда. Ментор: Катерина Најдов.

„Ден на Командата за обука и докторини“

Денес, учениците од I-6 и VII-4 одд. беа гости во касарната "Алексо Демниевски - Бауман" на отворениот ден по повод одбележувањето на "Денот на Командата за обука и доктрини". Како дел од програмата за соработка со родителите, им благодариме на родителите кои ни укажаа чест со поканата и гостопримството.

Ликовен конкурс

КИНОЛОШКИ КЛУБ „МАКЕДОНСКИ ПАНИЧАР“, по повод организирањето на „Втора државна изложба за расата македонски паничар“, организираше ликовен конкурс за ученици од основно образование на тема „Македонскиот паничар– чувар на семејната среќа“. Честитки за нашите уметници под менторство на наставничката Снежана Стефановска за освоените награди според категории

По повод Патрониот празник на ООУ „Стојан Бурчевски – Буридан“ од с. Иванковци се организираа различни конкурси и натпревари на кој учество замаа нашите ученици.

Литературен конкурс

Прва награда - Бонита Шолева, ментор: Бојанка Џипунова Ташова

Прва награда - Михаела Ангелова, ментор: Билјана Лепидовска

Втора награда - Вања Крстовска, ментор: Каролина Попова

Трета награда -Ива Тодовска, ментор: Каролина Попова

Ликовни творби

Трета награда - Лазар Сарагиновски, ментор: Гордана Михајловска

Втора награда - Вероника Талевска, ментор: Снежана Стефановска

Трета награда - Мери Соколова, ментор: Снежана Стефановска

Категорија 3Д илузија:

Прва награда - Јована Ордева, ментор: Александра Цветкова

Втора награда - Јана Евтимова, ментор: Славица Марковска

Турнир во шах:

Прва награда - Марко Зафиров, ментор: Катерина Стојкова

Прва награда - Андреј Богдановски, ментор: Весна Николова

Втора награда - Марко Пановски, ментор: Катерина Стојкова

ЕКО активности во нашето училиште!

Во изминатиот период во нашето училиште беа реализирани неколку ЕКО акции.

Според ЕКО календарот периодот од 21 до 28 март претставува „Денови на пролетта-денови на екологијата“. Нашите ученици Марија и Мелани, од VII-2 одд. на 25.03.2024 година имаа презентација „Денови на пролетта- денови на екологијата“ кај нивните соученици од V одделение.

Презентацијата беше проследена со интерес, а учениците земаа дел во дискусијата што следеше по тоа.

Во Подрачното училиште во с.Раштани, по повод „Денови на пролетта- денови на екологијата“ на 22.03.2024 год. се организираше ЕКО акција за расчистување на училишниот двор, каде учествуваа учениците од Подрачното училиште, под менторство на наставничката Мариела Пановска.

На овогодинешната Априлијада учениците од IV-2 одд. под менторство на наставничката Виолета Гемишова беа наградени за најдобра групна ЕКО- маска.

По повод 7ми април- Светски ден здравјето, на 09.04.2024 год. во нашето училиште организиравме ЕКО акција на мерење крвен притисок. Во оваа акција учествува ученици од VI и VII одделение.

Новинарска работилница со новинарката Катерина Топалова

Денес со дел од членовите на медиумскиот клуб ,,Училиштен глас" и координаторот на клубот, наставничката по македонски јазик Каролина Попова, новинарска работилница одржа професионалната новинарка Катерина Топалова вработена во националната Македонската телевизија МРТВ со поддршка од Македонскиот институт за медиуми МИМ. На работилницата учениците развива вештини за препознавање на лажни вести и фотографии, која вест би го заинтересирала читателот или гледачот и техники за јасно говорење.

Несекојдневно искуство за кое и благодариме!

Натпревари по одбојка

На ден 03.04.2024 (среда) во организација на сојуз на училишен спорт Велес, се одиграа натпревари по одбојка за девојки VI и VII одделение во спортската сала на СОУ Гимназија ,,Кочо Рацин" - Велес. Учество земаа училишните екипи: ООУ ,,Васил Главинов", ООУ ,,Блаже Конески", и ООУ ,,Кирил и Методиј".

Нашата училишна екипа со максимални 3 победи го освои првото место.

Ментор Милан Радевски.

Регионален натпревар по математика

Резултати од Регионалниот натпревар по МАТЕМАТИКА одржан на 2.3.2024г во ООУ ,,Методи Митевски -Брицо"-Лозово.
На овој натпревар нашите ученици ги постигнаа следниве резултати:

ПРВА НАГРАДА за Сара Тодороска IV одд. (ментор Марјана Самарџиева);

ПОФАЛНИЦА за Елена Иванова IV одд. (ментор Марјана Самарџиева);

ПОФАЛНИЦА за Стефан Трајков IV одд. (ментор Виолета Гемишова);

ВТОРА НАГРАДА за Елена Стојковиќ V одд. (ментор Сузанка Палитовска);

ПОФАЛНИЦА за Софија Лазаровска V одд. (ментор Елена Клемова);

ПОФАЛНИЦА за Михаела Андреева V одд. (ментор Сузанка Палитовска);

ВТОРА НАГРАДА за Анастасија Саздова VI одд. (ментор Билјана Тодороска);

ВТОРА НАГРАДА за Ана Пренџова VI одд. (ментор Билјана Тодороска);

Честитки за наградените ученици и за сите кои учествуваа на натпреварот како и на нивните ментори.

Посета на локалната библиотека „Гоце Делчев“

По повод 2 Април - Светскиот ден на литературата за деца, Локалната библиотка „Гоце Делчев" беше посетена од учениците од второ одделение од ООУ „Васил Главинов“. Учениците се запознаа со работата во библиотеката и начинот на позајмување на книги. Од страна на вработените им беше презентирана литературата за деца со која располага библиотеката, а учениците учествуваа и во квиз за бајките.

Регионален натпревар по биологија

На 29.03.2024 г. се одржа регионален натпревар по Биологија за VII, VIII и IX одделение организиран од Македонско биолошко друштво-Скопје. Учениците ги постигнаа следните резултати:

IX одд.

Костадин Клемов I награда, ментор Персида Спасевска;

Кристијан Димовски I награда, ментор Персида Спасевска;

Андреј Бошковски II награда, ментор Персида Спасевска;

Димитар Кузманов II награда ментор, Персида Спасевска;

Ева Анѓеловска II награда, ментор Персида Спасевска;

Михаил Перчинковски II награда, ментор Персида Спасевска;

Јована Аспорова III награда, ментор Персида Спасевска;

Димитар Чоков III награда, ментор Персида Спасевска.

VIII одд.

Даниела Теова III награда, ментор Снежана Мартинова;

Изабела Димков учество, ментор Снежана Мартинова.

VII одд.

Ива Илиев I награда, ментор Персида Спасевска;

Емилија Босилкова II награда, ментор Персида Спасевска;

Мила Арсовска II награда, ментор Анита Коцевска;

Дориа Гиовски III награда, ментор Персида Спасевска;

Вероника Талевска III награда, ментор Персида Спасевска;

Теодора Циунова III награда, ментор Персида Спасевска;

Мелани Андовска III награда, ментор Анита Коцевска;

Матеј Димитров пофалница, ментор Персида Спасевска;

Tифани Михајловска пофалница, ментор Персида Спасевска;

Стефани Штипјанова пофалница, ментор Анита Коцевска;

Ивана Наковска пофалница, ментор Анита Коцевска;

Горазд Јордановски учество, ментор Персида Спасевска;

Јована Темелковска учество, ментор Анита Коцевска;

Симона Павлов учество, ментор Персида Спасевска.

На учениците Костадин Клемов, Кристијан Димовски, Андреј Бошковски, Димитар Кузманов, Ева Анѓеловска, Михаил Перчинковски од IX одделение и Ива Илиев, Емилија Босилкова, Мила Арсовска од VII одделение кои продолжуваат на државен натпревар им посакуваме многу успех.

„Светски ден за подигнување на свесноста за аутизмот“

По повод 2- ри Април, Светскиот ден за подигнување на свесноста за аутизмот, специјалните едукатори Тања Индова и Сања Ѓорѓиевска, заедно со учениците од 4-6 одделение, одделенскиот раководител Мирјана Танчева и образовниот асистент Ана Трајкова, реализираа едукативно - инклузивна работилница.

„Детски мечти“

Денес во Медијатеката на Локалната библиотека „Гоце Делчев“, Велес во соработка со Клубот на писатели ,,Коста Солев Рацин", беше промовирана книгата „Детски мечти“ од велешката авторка Лила Арсова.

Промоторот на книгата проф. д-р Васил Тоциновски даде критички осврт кон содржината на книгата, топло ја препорача на детските читатели и и посака на авторката понатамошни успеси во идните нејзини творештва.

Детските емоции силно се чувствуваа од настапот на учениците од четврто одделение од ООУ „Блаже Конески“ - Велес, под менторство на Лидија Атанасовска и Орданка Крстевска, кои имаа драмска изведба на расказите од текстите „Црвената роза и Бубамарата бела.

Ученици од петто одделени од ООУ „Васил Главинов“-Велес под менторство на Елена Клемова пак одиграа драматизиран текст од расказот “Танцот на пеперутките“.

Промоцијата беше проследена од многубројна публика од ученици и граѓани, кои со внимание ги проследија драмските настапи и музичко-сценскиот настап на Бубе Лазов и беа воодушевени од оваа несекојдневна промоција.

Априлијада

Најшарена и највесела Априлијада во Велес на која учествуваа градинките и основните училишта од нашиот град. Денес во Младински парк, меѓу илјадници деца, продефилираа и учениците од I-6 одд, II-4 одд. II-6 одд. IV-2 одд. IV-3 одд. и V-4 одд. Учениците од IV-2 одд. под менторство на наставничката Виолета Гемишова беа наградени за најдобра групна ЕКО- маска.

Математички натпревар

По повод Меѓународниот ден на математиката, ПИ- ДЕН, Сојузот на математичари, организираше натпревар во кој се вклучија и најмалите математичари од прво одделение и ги постигнаа сл. резултати:

Михаела Мартинов- I-4 одд - III место;

Андреј Наумов- I-4 одд - VI место;

Јосиф Николовски- I-4 одд.- VII место;

Натан Иванов - I-4 одд.- IX место.

Ментор: Славица Левкова.

Оливер Тодоров- I-6 одд.- IV место;

Ангела Ефтовска- I-6 одд.- IV место;

Теодора Стојкова - I-6 одд.- VI место.

Ментори:

Емилија Несторова

Лиљана Темелкова.

Со цел јакнење на соработката со родителите на учениците од нашето училиште, денес учениците од прво одделение имаа задоволство да уживаат во звуците на виолините слушајќи ја изведбата на ,,Четири годишни времиња" од А.Вивалди во изведба на наш родител Елена Ѓоргиевска наставник по виолина во ООМУ ,,Стефан Гајдов" заедно со нејзините ученици. Благодарност до Елена Ѓорѓиевска за убавите звуци со желба за понатамошна соработка.

Државен рецитаторски натпревар

Денес во Скопје се одржа државниот рецитаторски натпревар во организација на Сојуз на друштвата за македонски јазик и литература на кој учествуваше нашата ученичка Даниела Теова под менторство на наставничката Каролина Попова. И оваа година едно од првите три места. Во огромна конкуренција го освои високото ТРЕТО место.

Активности по повод 22 Март- Светскиот ден на водата

Денес е Светски ден на водата. Овојпат активностите во I-6 одд. во престој ги посветивме на нејзината величественост. Ја работевме приказната ,,Патот на Капчица". Водата не ни служи само за пиење и за одржување лична хигиена, таа е и живеалиште. Изработивме пано со морски свет од оригами. Пишувавме еко-пораки за водата и направивме белегзии со Капчица.

Одбележување на 21 Март- Светскиот ден на поезијата

Со лични творби се претставија ученици од шесто и осмо одделение и ја покажаа својата љубов кон пишаниот збор. Поезијата ја потврдува заедничка човечност откривајќи ни дека многу поединци, насекаде во светот, делат исти прашања и чувства.Нека срцето и душата бидат исполнети со пролет и поезија!

Наставници реализатори: Каролина Попова и Бојанка Џипунова Ташова

Нашето работно искуство како воспитно-образовен субјект е доказ дека заедничките заложби, ангажмани, посветеност и кариерен развој, ООУ „Васил Главинов“ го водат кон сѐ поголема афирмација.

Го прославивме Патрониот празник онака како што заслужува и доликува на едно современо училиште.

Денес 20.03.2024 (среда), ученичките од IV-5 одд. при ООУ ,,Васил Главинов"-Велес заедно со ученичките од ООУ ,,Кирил и Методиј"-Велес со своите наставници по ФЗО Жарко Климкаров и Снежана Каракачанова го реализираа натпревар по повод Патрониот празник на нашето училиште.

На ден 18.03.2024 по повод патрониот празник на нашето училиште, се одиграа натпревари по одбојка во спортска сала Гемиџии. Благодарност за учеството на училишните екипи од : ООУ ,,Блаже Конески", ООУ ,,Кирил и Методиј" ССОУ ,,Коле Неделковски”. Натпреварите се одиграа во пријателска атмосфера каде што сите екипи одиграа на високо ниво.

Со почит и поклон на бистата на нашиот патрон Васил Главинов, во чест на неговиот живот и дело.

Наградени ученици на распишан литературен и ликовен конкурс по повод нашиот патронен празник

Денес, 14 март, во целиот свет се слави Меѓународниот ден на математиката. Во нашето училиште, со група ученици го одбележавме ПИ денот преку истражување и работилница прилагодена за возраста на учениците.

Ментор: Билјана Тодороска.

Европски квиз на парите

Денес во нашето училиште се одржа националниот избор за Европскиот квиз на парите. Истиот беше во организација на Македонската Банкарска Асоцијација во соработка со Народната банка на Република Македонија и Комисијата за хартија од вредност на Република Македонија. Во него земаа учество ученици од 9 одделение кои се натпреваруваа по тимови.

Општински натпревар по природни науки

На Општинскиот натпревар по природни науки, одржан на 23.02.2024год. ученици од нашето училиште ги освоија следниве награди и признанија:

1. Александар Илиев II награда; 

Ментор: Виолета Гемишова.

2. Лилија Ќуринова II награда; 

Ментор: Анита Ѓошева.

3. Елена Иванова II награда;

Ментор: Марјана Самарџиева.

4. Манче Петровски III награда;

Ментор: Виолета Гемишова.

5. Мила Јанкуловска III награда,

Ментор: Марјана Самарџиева.

6. Марио Михајлов III награда;

Ментор: Анита Ѓошева.

7. Ана Ѓорѓиева III награда;

Ментор: Виолета Гемишова.

8. Марија Мачавеловски III награда;

Ментор: Марјана Самарџиева.

9. Сара Тодороска III награда;

Ментор: Марјана Самарџиева.

10. Давид Петрушевски III награда;

Ментор: Анита Ѓошева.

11. Кристијан Банѓиев III награда;

Ментор: Биљана Димовска Стојкова.

12. Теодора Димовска III награда;

Ментор: Анита Ѓошева.

13. Кристијан Милојевиќ III награда;

Ментор: Биљана Димовска Стојкова.

14. Љубчо Стојанов III награда;

Ментор: Биљана Димовска Стојкова.

15. Мартин Здравковски III награда;

Ментор: Анита Ѓошева.

16. Стефан Стојанов III награда;

Ментор: Анита Ѓошева.

17. Баже Петкоски III награда;

Ментор: Анита Ѓошева.

18. Мила Ристовска III награда;

Ментор: Виолета Гемишова.

19. Стефан Трајков III награда;

Ментор: Виолета Гемишова.

20. Антонио Пановски III награда;

Ментор: Биљана Димовска Стојкова.

21. Димитар Андреев III награда;

Ментор: Биљана Димовска Стојкова.

22. Анастасија Делчева III награда;

Ментор: Виолета Гемишова.

23. Николче Леов III награда;

Ментор: Виолета Гемишова.

24. Ива Димчевска Пофалница;

Ментор: Марјана Самарџиева.

25. Мила Јованова Пофалница;

Ментор: Виолета Гемишова.

26. Мила Каров- учество;

Ментор: Анита Ѓошева.

27. Сумејја Ализотова- учество;

Ментор: Виолета Гемишова.

28. Вероника Симоновска- учество

Ментор: Анита Ѓошева.

29. Афра Селими- учество;

Ментор: Виолета Гемишова.

30. Михаела Арсовска- учество

Ментор: Виолета Гемишова;

31. Леона Јаневска- учество;

Ментор: Виолета Гемишова.

V одделение

1. Михаела Андреева- I награда;

Ментор: Македонка Грков.

2. Софија Лазаровска- II награда;

Ментор: Анита Коцевска.

3. Ивана Пановска- II награда;

Ментор: Методија Бузалковски.

4. Ева Левкова - II награда;

Ментор: Анита Коцевска.

5. Искра Ивановска - II награда;

Ментор: Методија Бузалковски.

6. Леона Кочкарова - II награда;

Ментор: Анита Коцевска.

7. Стефан Бабунски - II награда;

Ментор: Македонка Грков.

8. Каја Тевчева - III награда;

Ментор: Македонка Грков.

9. Михаела Јанковска - III награда;

Ментор: Методија Бузалковски.

10. Драгана Илиевска - III награда;

Ментор: Анита Коцевска.

11. Лина Пановски - III награда;

Ментор: Македонка Грков.

12. Стефан Пендевски - III награда;

Ментор: Македонка Грков.

13. Бојана Страхилова - III награда;

Ментор: Анита Коцевска.

14. Дариан Попанов - III награда;

Ментор: Методија Бузалковски.

15. Ристе Кочкаров – III награда;

Ментор: Анита Коцевска.

16. Петар Димов - III награда;

Ментор: Анита Коцевска.

17. Марија Арсовска - Пофалница;

Ментор: Македонка Грков.

18. Благојче Додов - Пофалница;

Ментор: Методија Бузалковски.

19. Памела Стојановска - Пофалница;

Ментор: Методија Бузалковски.

20. Христина Димовска - Пофалница;

Ментор: Методија Бузалковски.

21. Ива Блинџова -учество;

Ментор: Македонка Грков.

22. Ангела Ѓоргиева - учество;

Ментор: Методија Бузалковски.

23. Марија Лазарова - учество;

Ментор: Методија Бузалковски.

VI одделение

1. Димитар Витев - II награда;

Ментор: Катерина Најдов.

2. Калина Јовановска - II награда;

Ментор: Катерина Најдов.

3. Горјан Лазевски - II награда;

Ментор: Снежана Мартинова.

4. Лела Ѓурчинова - III награда;

Ментор: Катерина Најдов.

5. Матеа Христова - III награда;

Ментор: Катерина Најдов.

6. Даријан Каначковиќ - III награда;

Ментор: Катерина Најдов.

7. Андреј Крстевски - III награда;

Ментор: Катерина Најдов.

8. Матеј Мирчевски - III награда;

Ментор: Снежана Мартинова.

 

Општински натпревар по хемија

На Општинскиот натпревар по хемија, одржан на 23.02.2024год. ученици од нашето училиште ги освоија следниве награди и признанија:

IX одделение

1. Андреј Бошковски – I награда;

2. Кристијан Димовски– II награда;

3. Вероника Таневска- III награда;

4. Ева Анѓеловска– III награда;

5. Димитар Кузманов– III награда;

6. Јана Евтимова– пофалница;

7. Анамарија Стојановска- сертификат.

Ментор: Македонка Грков.

Општински натпревар по биологија

На 16.02.2024 г. се одржа општински натпревар по Биологија за VII, VIII и IX одделение, организиран од Македонско биолошко друштво-Скопје. Сите ученици од нашето училиште продолжуваат на регионален натпревар и ги постигнаа следните резултати:

IX одд. 

Андреј Андреј Бошковски I место и I награда- ментор Персида Спасевска;

Јована Аспорова I награда- ментор Персида Спасевска;

Костадин Клемов I награда- ментор Персида Спасевска;

Кристијан Димовски I награда- ментор Персида Спасевска;

Димитар Кузманов II награда- ментор Персида Спасевска;

Михаил Перчинковски II награда- ментор Персида Спасевска;

Димитар Чоков II награда- ментор Персида Спасевска;

Ева Анѓеловска II награда- ментор Персида Спасевска.

VIII одд

Изабела Димков III награда- ментор Снежана Мартинова;

Даниела Теова Пофалница- ментор Снежана Мартинова.

VII одд.

Ива Илиев II награда- ментор Персида Спасевска;

Емилија Босилкова II награда- ментор Персида Спасевска;

Горазд Јордановски II награда- ментор Персида Спасевска;

Матеј Димитров III награда- ментор Персида Спасевска;

Вероника Талевска III награда- ментор Персида Спасевска;

Теодора Циунова III награда- ментор Персида Спасевска;

Тифани Михајловска III награда- ментор Персида Спасевска;

Мелани Андовска III награда- ментор Анита Коцевска,

Мила Арсовска III награда- ментор Анита Коцевска;

Стефани Штипјанова пофалница- ментор Анита Коцевска;

Јована Темелковска пофалница- ментор Анита Коцевска;

Ивана Наковска пофалница- ментор Анита Коцевска;

Дориа Гиовски пофалница- ментор Персида Спасевска;

Симона Павлов пофалница- ментор Персида Спасевска.

 

„Семејството не е совршено, но е полно со љубов“

По повод Денот на училиштето, ООУ ,,Рајко Жинзифов", с.Горно Оризари објави литературен и ликовен конкурс на тема ,,Семејството не е совршено, но е полно со љубов". 

Од нашето училиште, наградени се следните ученици:

Литературен конкурс

- Бонита Шолева- VI одд.- прво место;

Ментор: Бојанка Џипунова Ташова.

Ликовен конкурс

- Дарија Трајкова- IX одд.- прво место;

Ментор: Снежана Стефановска.

- Каја Јордановска I-6 одд. Ментори: Емилија Несторова и Лиљана Темелкова.

Општински натпревар по физика

На 09.02.2024 година (петок) нашето училиште беше домаќин на општинскиот натпревар по физика на кој учествуваа ученици од основните училишта од Велес. 

Според официјалните резултати ова се учениците кои се пласират на регионалниот натпревар кој ќе се одржи на 06.04.2024 година:

1.Ана Митровска ООУ „Св. Кирил и Методиј“ ментор:Христина Цилакова.

2.Ивор Гелев ООУ „Блаже Конески“ ментор:Марјан Атанасовски.

3.Изабела Димкова OОУ „Васил Главинов“ ментор:Билјана Тодороска.

Недела на информатиката

Во периодот од 5-9 февруари во нашето училиште „ООУ Васил Главинов“- Велес, се реализираше Неделата на информатиката. Во рамки на неделата се одбележа и Денот за побезбеден Интернет на 6 февруари со ученици од VI и VII одделение. Други активности кои што беа реализирани оваа недела се:

Програмирање во Scratch – Анимирај го своето име, ученици од 6 одделение;

Работилница Барометар на чувства и kahoot квиз за Денот за побезбеден интернет, ученици од 6 и 7 одделение;

Escape Room „Кражба на податоци во сајбер просторот“, ученици од 6 и 7 одделение.

Учениците Наковски Благојче и Димитрија Слабев од 9 одделение, заедно со нивната наставничка по Информатика Милка Андонова ги организираа и менторираа реализираните активности.

Посета на нашиот медиумски клуб  „Училиштен глас“

Новинарката Ана Милевска Ѓеоргиева го сподели своето искуство како е да се биде новинар.

 На ден 08.02.2024 год. во посета на нашиот медиумски клуб „Училиштен глас“ беше новинарката Ана Милевска Ѓеоргиева . Ни претставува голема чест што со нас сподели информации за професијата новинар. Што значи да се биде новинар и предизвиците со кои се соочува секојдневно. И благодариме што одговори на нашите прашања со големо задоволство.

Интернационален ден за безбедност на Интернет

Денес е Интернационален ден за безбедност на Интернет. Учениците од I-6 одд. имаа работилница, на која се запознавме со правилното користење на Интернет, придобивките, но и начините на кои можеме да се заштитиме и да бидеме безбедни. 

Изработивме дрво со пораки и пароли за безбедност на Интернет.

Општински натпревар по математика

Денес во нашето училиште се организираше Општински натпревар по МАТЕМАТИКА на кој нашите ученици ги постигнаа следниве резултати:

ПРВА НАГРАДА за Сара Тодороска IV одд. (ментор Марјана Самарџиева);

ВТОРА НАГРАДА за Ѓорѓи Челев IV одд. (ментор Марјана Самарџиева);

ВТОРА НАГРАДА за Стефан Трајков IV одд. (ментор Виолета Гемишова);

ПОФАЛНИЦА за Елена Иванова IV одд. (ментор Марјана Самарџиева);

ВТОРА НАГРАДА за Елена Стојковиќ V одд. (ментор Сузанка Палитовска);

ТРЕТА НАГРАДА за Софија Лазаровска V одд. (ментор Елена Клемова);

ПОФАЛНИЦА за Бојана Тодоровска V одд. (ментор Елена Костова);

ПОФАЛНИЦА за Михаела Андреева V одд. (ментор Сузанка Палитовска);

ВТОРА НАГРАДА за Ана Пренџова VI одд. (ментор Билјана Тодороска);

ВТОРА НАГРАДА за Анастасија Саздова VI одд. (ментор Билјана Тодороска);

ТРЕТА НАГРАДА за Матеј Стојанов VI одд. (ментор Весна Здравковска);

ПОФАЛНИЦА за Борис Давчев VI одд. (ментор Весна Здравковска);

ПОФАЛНИЦА за Стефан Ефтимов VI одд. (ментор Весна Здравковска);

ТРЕТА НАГАДА за Ива Илиев VII одд. (ментор Кети Тодорова);

ПОФАЛНИЦА за Горазд Јордановски VII одд. (ментор Кети Тодорова);

ПОФАЛНИЦА за Јана Марковска VII одд. (ментор Александра Цветкова).

Честитки за наградените и за сите ученици кои учествуваа на натпреварот како и на нивните ментори. Им посакуваме уште поголеми успеси во понатамошните натпреварувања!

Џамбо !

Здраво

Подароците убави

од Африка пратени,

од новите другарчиња

со радост прифатени.

Слончиња, носорогчиња…

од афрички камен направени,

обоени, исшарани…

на I-4 подарени.

И учителско пенкалце

од Абаносово дрво,

учителката со него

петки да пишува во прво.

Благодариме другарчиња нови!

Благодариме Филип Иванов!

Најдобри спортисти и спортски екипи за 2023 година

Општина Велес во соработка со Сојузот на спортови на Велес ги додели годишните награди за најдобри спортисти и спортски екипи за 2023 година. Училишната екипа на нашето училиште беше прогласена за најдобра каде што нашите одбојкарки постигнаа најдобри резултати. Општински натпревари место, зонски натпревари место, натпревари по регион место, Државна Олимпијада место. Наставникот по ФЗО Милан Радевски ја доби наградата за најдобар спортски педагог во основни училишта во Општина Велес за 2023 година. Се надеваме дека идните генерации на одбојкарки ке ги достигнат овие резултати или ке остварат уште подобри.

Новогодишна хуманитарна работилница

Новогодишна хуманитарна работилница наменета за децата од сиропиталиштето во Кагома, централна Уганда. Учениците од I-4 заедно со своите родители и наставничката Славица Левкова се приклучија во Проектот M.A.D.O. (Macedonian-African Divine Organization). Подароците (слатки нешта, училишни ресурси и друштвени игри на 14 Јануари ќе патуваат во Кагома- Уганда.

,,И хартијата има вредност - Рециклирај за здрава иднина"

Вредните рачиња на нашите третоодделенци изминатава недела неуморно работеа на Новогодишната работилница, каде изработија голем број декоративни елементи. Насмеани очињата, светат со позитивна празнична енергија.
Новата година значи нов почеток.Ви посакуваме спокоен сон, ведра мисла, добро здравје и љубов од најблиските.

„Колку младите го препознаваат семејното насилство и родовото базирано насилство"

Во нашето училиште се одржа работилница на тема: „Колку младите го препознаваат семејното насилство и родовото базирано насилство" која ја проследија ученици од шесто и осмо одделение. Предавачи: психолог Анѓелина Димова Стојанова од Организација на жени и претставник од СВР Велес Билјана Ѓаковска- самостоен инспектор отсек –превенција при СВР Велес. Активноста ја спроведе Организација на жени Општина Велес и Комисијата за еднакви можности при Совет на Општина Велес.

Unlimited fun- Brisk competition

Учениците од I-6 одд. и наставничката Емилија Несторова, започнуваат нов eTwinning проект, со 12 наставници од Македонија и Турција.
Проектот насловен Unlimited fun- Cutthroat competition, започна сега и ќе трае до мај, 2024 година, а акцентот е ставен на традиционалните детски игри.
Цели:
- играње традиционални детски игри;
-развивање на мисловните способности кај учениците;
- насочување на учениците кон правилно организирање на слободното време;
- запознавање на учениците со традиционални игри од други држави.

,,Како го замислувам ликот на македонскиот револуционер и голем наш поет Кочо Рацин”

Сојузот на просветни работници објави ликовен конкурс,за учениците од I до III одделение, на тема: ,,Како го замислувам ликот на македонскиот револуционер и голем наш поет Кочо Рацин”. Наградени се учениците:
Прва награда-Андреј Стојанов II-1, ментор: Катерина Ѓорѓиева;
Втора награда- Антон Неделковски II-6, ментор: Даниела Бабуновска;
Трета награда- Софија Крстовска II-2, ментор: Христина Арилон;
Трета награда- Марта Ташева III-3, ментор: Сања Гуџова.

Новогодишна приредба
,,Нова година за сите"

Учениците од ученичките секции од петто одделение, под менторство на нивните наставнички, по повод доаѓањето на Новата година одржаа новогодишна приредба ,,Нова година за сите".

Со музика, смеа и забава, учениците на сите им посакаа :

,,Среќна Нова 2024 година!!!"

„Новогодишна желба-најубав детски сон“

Клубот на писатели Коста Солев Рацин и Локалната библиотека „Гоце Делчев“ распишаа литературен конкурс на тема :„Новогодишна желба-најубав детски сон“. Од одделенска настава Трето место за Софија Лазаровска V-1одделение, ментор: ЕленаКлемова.Од предметна настава Второ место за Даниела Теова VIII-4, ментор: Каролина Попова и Пофалница- Тале Мицелинов VII-2одд., ментор: Трајанка Стумбова. 

“Креирање и творење на дела од отпад од пакување”

На Меѓународниот ликовен конкурс на тема “Креирање и творење на дела од отпад од пакување” организиран од ДЕТСКИ ЛИКОВЕН ЦЕНТАР- СКОПЈЕ , Градско здружение на ликовни педагози, ученичката Јана Евтимова од IX 2 одд. освои 1 место за креативност, под менторство на наставничката Снежана Стефановска. Честитки и големо браво!